By :
Comment : 1

23 juni vertrek ik, viooljuf Jasmijn Rais, naar de USA!

Hallo vioolwereld,

Komende zondag word ik op een belachelijk vroeg tijdstip op Luchthaven Schiphol verwacht. Samen met Godelieve Voorhoeve en Stieneke Voorhoeve-Poot vertrek ik naar de USA, om precies te zijn naar Bloomington, Indiana.

Wat ga ik daar in ‘s hemelsnaam doen? Ik ga daar een viooldocenten cursus volgen aan de Universiteit van Indiana, dezelfde universiteit waar ik drie keer eerder mee heb gedaan aan ‘The Summer String Academy’, een cursus van een maand waarin je als jonge violist, alt-violist, cellist of contra bassist helemaal door de mangel wordt gehaald. Dag in dag uit muziek; het was heerlijk!
Deze keer ga ik de docenten-cursus doen waarin ik leer een aspirant violist van niets naar niveau ‘Hayden vioolconcert in G-majeur’, of ‘Preludium en Allegro van Kreisler’ te begeleiden.

De eerste paar dagen ben ik vrij en kan ik acclimatiseren in de tropische hitte en kan ik het programma voor mijn kamermuziekconcertenreeks deze zomer, in Zuid-Korea en Mexico-City, voorbereiden. Maar vanaf 28 juni ben ik elke dag compleet volgeboekt met pedagogie, vioolles-filosofieën, master-classes, hospiteren, concerten bijwonen, methodiek, psychologie etc. Het wordt een compleet gekkenhuis, een leerzaam gekkenhuis dat ik gelukkig samen met Godelieve en Stieneke mag ervaren.

Van mijn eigen viooldocent Sarah Kapustin – die als docent participeert in deze cursus en ook als uitvoerend musicus- heb ik begrepen dat wij dit jaar wel één nadeel hebben: de Cicada. Dit is een insect dat maar één keer in de 17 jaar verschijnt, het lijkt op een sprinkhaan maar zit iets steviger in elkaar en het heeft een groter lichaam waardoor het geluid dat dit beestje voortbrengt oorverdovend is. Misschien loop ik daar straks met oordopjes lekker te bakken in de zon.

Graag wil ik iedereen uitnodigen regelmatig mijn website: www.dehaagschevioolschool.nl te bezoeken om mijn blog te lezen. Ik zal meerdere keren per week bloggen en hoop dat jullie het leuk vinden en misschien zelfs reageren of vragen stellen die ik graag zal beantwoorden.

Groeten uit het koude Katwijk waar het, volgens zeggen, 34 graden Celcius had moeten worden doch het werden er maar 20,

Jasmijn Raïs

  1. Everdien Reply

    Wauw, leuk! Heel veel plezier!

Leave a Reply

*

captcha *