By :
Comment : 0

Mexico voor de ouders

Ik zit hier heerlijk gezellig in mijn kamer terwijl het buiten keihard klettert.

De afgelopen dagen heb ik veel meegemaakt: ons eerste concert voor het eerst in mijn leven zonder verlammende zenuwen zelfs niet vooraf (ik mis ze wel een beetje want het houdt je scherp een beetje zenuwachtig zijn is ok), mijn eerste radio-interview (op Musikareal) die niet met paarden te maken heeft (ik ben ooit geïnterviewd op ‘de dag van het paard’), eerste uitzending van ons concert op de radio, mijn eerste salsa-les, twee salsa dansfeesten op het plein in Milpa Alta met minstens 900 andere liefhebbers, één privé salsa feest, mijn eerste Mole gerecht (Mole is een traditioneel Mexicaanse saus op chocoladebasis), mijn eerste Rum (puur en lekker maar alleen een heel klein bodempje in een plastic bekertje), mijn eerste hartenbreker (een zwerfhond met een gevorderd stadium van schurft), mijn eerste twee weken dat ik elke dag minstens een halve  kilo fruit naar binnen werk plus verse jus d’orange of grapefruit-jus drink (soms een hele liter; 1,30 euro) en soms ook nog groenten, mijn eerste twee weken van elke dag kaas: Manchego of Queso Paleno, geen brood want dat is hier niet te (vr)eten, mijn eerste twee weken van onafgebroken lachen (en dat is wonderbaarlijk voor iemand die zodra ze zo terug in Holland is, platzak is), mijn eerste kennismaking met de vrijheid en tolerantie van de geweldige Mexicaanse mensen (werkelijk waar, ik heb nog nooit zoveel homoseksuele stellen publiekelijk zien zoenen als in het Historical Centre van Mexico-stad en er werd niemand in elkaar geramd en ik was de enige die er van opkeek. Sowieso zijn ze in Mexico wat kleffer dan in Nederland).

Er waren nog meer eersten voor mij maar ik kan met volle overtuiging zeggen dat Mexico op dit moment bij mij op nummer één staat qua mens en natuur. Iedereen die mij kent weet dat ik een groot dierenliefhebber ben, dus is het voor mij een teleurstelling dat men het hier met de rechten van het dier niet zo nauw neemt. Daar staat tegenover dat b.v. de zwerfhonden hier ontzettend vriendelijk zijn terwijl de zwerfhonden in Europa en Noord-Amerika angstig en daarom vaak agressief  zijn, dat zegt ook wel wat over de mensen die daar wonen.

Er heerst hier echt heel veel tolerantie, kijk maar naar Horacio Franco;  hartstikke homoseksueel maar ook in de kerk  helemaal geaccepteerd. In een Katholieke kerk staat hij met zijn zeer ‘opengewerkte’ blouse, zeg maar compleet met ontbloot bovenlijf, zwarte broek met zilveren opdruk en  cowboylaarzen  een solo blokfluit-concert te geven dat niet minder dan geniaal is. Die man kan zo goed spelen, ik heb zoiets nog nooit gehoord.

Hieronder een aantal mooie foto’s – laten we zeggen dat ik ondersteboven ben van de mensen hier-. Van de  cultuur gaat, als het goed is, nog meer komen, te weinig tijd gehad. De muziek is geweldig (veel Latin maar ook zeker de Mariachi en de traditioneel romantische Mexicaanse liederen). De natuur, geen weidse vergezichten (of eigenlijk wel maar er staan telkens miljoenen huizen op) want er zitten 30 miljoen mensen in de weg maar op de foto’s die ik maak is te zien hoe mens en natuur in elkaar overlopen. Je denkt naar een berg te kijken, toch is die helemaal volgebouwd met huizen, maar ze zijn zo mooi die vergezichten.

 

 

Snoep in Mexico is niet altijd zoet of zout maar ook zeker heet met Chile

Snoep in Mexico is niet altijd zoet of zout maar ook zeker heet met Chili

 

Mooie jurken aan voor de eerste communie

Mooie jurken aan voor de eerste communie

 

Met z'n allen wachten totdat we de kerk in mogen

Met z’n allen wachten totdat we de kerk in mogen

 

De jongens strak in het pak en het gaat lang duren dus na het ritueel lekker aan de gekarameliseerde chili-appels

De jongens strak in het pak en het gaat lang duren dus na het ritueel lekker aan de gekarameliseerde chili-appels

 

Snel nog even wat bidden bij de verschillende beschermheiligen voordat de kinderen aan de eerste communie beginnen

Snel nog even wat bidden bij de verschillende beschermheiligen voordat de kinderen aan de eerste communie beginnen

 

Carnitas ( á la Milpa Alta) is een bijzonder gerecht dat speciaal voor de kerkfeesten wordt bereid en waarvoor mensen graag langskomen, het is gratis te verorberen. Ik als vegetariër heb er netjes omheen gegeten en de carnitas is naar de kat van Marijke gegaan, zij was zeer blij

Carnitas ( á la Milpa Alta) is een bijzonder gerecht dat speciaal voor een kerkfeest werd bereid en waarvoor mensen graag langskomen, het is gratis te verorberen. Ik als vegetariër heb er netjes omheen gegeten en de carnitas is naar de kat van Marijke gegaan, zij was zeer blij

 

Begroeting door een waakhond, eergisteren heeft hij mij te pletter laten schrikken omdat ik te dicht langs hem liep

Begroeting door een waakhond, eergisteren heeft hij mij te pletter laten schrikken omdat ik te dicht langs hem liep

 

Horacio Franco in actie in dezelfde kerk waar al die kindjes hun eerste communie gedaan hebben

Horacio Franco in actie in dezelfde kerk waar al die kindjes hun eerste communie gedaan hebben

 

Marijke en ik met Horacio Franco die perfect Nederlands spreekt want hij heeft drie jaar in Utrecht blokfluit gestudeerd

Marijke en ik met Horacio Franco die perfect Nederlands spreekt want hij heeft drie jaar in Utrecht blokfluit gestudeerd

 

Irene -een vriendin van Marijke en nu ook van mij- had haar eerste tv-interview op Canal 22, het culturele tv-kanaal van Mexico-stad. Hier in de make-up

Irene -een vriendin van Marijke en nu ook van mij- had haar eerste tv-interview op Canal 22, het culturele tv-kanaal van Mexico-stad. Hier in de make-up

 

try-out voor de opname die in één take werd genomen. Bravo voor Irene

try-out voor de opname die in één take werd genomen. Bravo voor Irene

 

Het eerste concert van Irene in Milpa Alta op het dorps-plein

Het eerste concert van Irene in Milpa Alta op het dorps-plein

 

terwijl ik met oordoppen in mijn oren rondliep omdat het geluid zo belachelijk hard staat, sliepen de zwerfhonden heerlijk op Irene's zang; jazz, pop, en soul

terwijl ik met oordoppen in mijn oren rondliep omdat het geluid zo belachelijk hard staat, sliepen de zwerfhonden heerlijk op Irene’s zang; jazz, pop, en soul

 

Deze schat lag letterlijk tussen het publiek in

Deze schat lag letterlijk tussen het publiek in

 

Mole Frutal met kip en rijst in San Pedro, de plek om Mole gerechten te eten

Mole Frutal met kip en rijst in San Pedro, de plek om Mole gerechten te eten

 

Enchilada's con Mole maar ik was te snel met eten en kon pas naderhand nog een foto maken, mijn gerecht dus

Enchilada’s con Mole maar ik was te snel met eten en kon pas naderhand nog een foto maken, mijn gerecht dus

 

Tamales met 'refried beans' en traditionele Mole saus

Tamales met ‘refried beans’ en traditionele Mole saus

 

Geweldige koffie hier in Milpa Alta, de sterkste koffie die ik ooit heb geproefd; heerlijk en het staat/brandt in de maag

Geweldige koffie hier in Milpa Alta, de sterkste koffie die ik ooit heb geproefd; heerlijk en het staat/brandt in de maag

 

Omdat wij niet in het Conservatorio Nacional de mUsica mogen oefenen (wij zijn daar namelijk geen leerlingen), oefenen wij nu regelmatig in deze prachtige ruimte met lekkere valse salsa piano

Omdat wij niet in het Conservatorio Nacional de Musica mogen oefenen (wij zijn daar namelijk geen leerlingen), oefenen wij nu regelmatig in deze prachtige ruimte met lekkere valse salsa piano

 

Uitzicht over een buitenstad van Mexico-stad vanaf mijn privé-balkon

Uitzicht over een voorstad van Mexico-stad vanaf mijn privé-balkon

 

Mexico-stad gezien vanaf de Kathedraal gebouwd door de Spanjaarden

Mexico-stad gezien vanaf de Kathedraal gebouwd door de Spanjaarden

 

Dak van de Kathedraal, bijzonder dat wij daarop mochten, dit kan pas sinds kort

Dak van de Kathedraal, bijzonder dat wij daarop mochten, dit kan pas sinds kort

 

Uitzicht over het grote plein bij de regeringsgebouwen waar op dit moment een groot lerarenprotest aan de gang is

Uitzicht over het grote plein bij de regeringsgebouwen waar op dit moment een groot lerarenprotest aan de gang is. De boze leraren zijn daar dag en nacht

 

In de kathedraal is dit één van de pas gerestaureerde barok-orgels, de grootste die ik ooit heb gezien

In de kathedraal, dit is één van de pas gerestaureerde barok-orgels, de grootste die ik ooit heb gezien

 

Het trappenhuis in het oude postgebouw dat nog steeds als postgebouw dienst doet

Het trappenhuis in het oude postgebouw (circa 1900) dat nog steeds als postgebouw dienst doet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *