Viva México

Het is zover. Ik ben in het laatste land van mijn wereldreis, deze zomer, aangekomen; México!!!!!!!!!!!

Het is hier absoluut geweldig, de mensen, de muziek , het eten en de natuur zijn fantastisch. Ik bevind mij op dit moment in Milpa Alta, een buiten-wijk, zeg maar -stad, van Ciudad de México (Mexico-City) en wij zitten op 2,4 km hoogte. Als de wind hard waait kan ik de Iztaccihuatl-vulkaan zien en als ik naar een andere wijk van Milpa Alta, San Pablo, rijd dan kan ik met helder weer de Popocatépetl-vulkaan zien. Op dit moment is de laatstgenoemde vulkaan weer rustig maar een maand geleden rookte hij als een tierelier en was er zelfs een aardbeving van formaat in Ciudad de México.

Het allergrootste nieuws is dat ik, zonder het te weten, een aardbeving heb meegemaakt. Marijke en ik zaten samen met Valeria (nichtje van de organisator van het muziekfestival alhier) in een restaurantje te ontbijten en te kletsen -Marijke spreekt een behoorlijk woordje Spaans en zonder haar was ik ernstig verloren geweest-. Nu bleek dus dat er die morgen twee aardbevingen waren waarvan één duidelijk te voelen was, 100 meter van waar wij zaten te eten. Nu zeg ik al sinds mijn kindertijd dat ik een keer een aardbeving wil meemaken -vanwege mijn grote interesse in geologie- maar dan wil ik hem ook echt meemaken –niet zo’n grote natuurlijk, dat wil je niemand aandoen-! Dit was voor mij niet genoeg, dus mijn volgende bestemming moet Japan zijn want daar zijn er meerdere voelbare bevingen per dag.

Iztaccihuatl vulkaan gezien vanaf mijn balkon

Iztaccihuatl vulkaan gezien vanaf mijn balkon, hij ligt daar heel in de verte achter de witte wolken

Vanaf mijn balkon heb ik ook nog een prachtig uitzicht over onze eigen uitgedoofde ‘huisvulkaan’ de Teuhtli. Aan de voet van deze uitgedoofde vulkaan wordt veel lokale landbouw bedreven en de vulkaan zelf is alleen met gras bedekt. Af en toe gaat een groep vrijwilligers uit Milpa Alta (Marijke heeft ook een keer meegeholpen) de vulkaan op om bomen te planten. Hopelijk doen we dat dit jaar weer en kan ik meedoen.

Teuhtli vulkaan, 5 km bij ons huis vandaan

Teuhtli-vulkaan, 3 km bij ons huis vandaan

Ik moet iedereen weer jaloers maken met het overheerlijke eten dat hier goedkoop te krijgen is. Voor vier euro heb je een complete maaltijd, net als in Zuid-Korea, en soms wel voor maar drie euro. Het huisgemaakte eten is ook geweldig en heerlijk en ik wacht met smart op de eerste maaltijd met Mole (chocolade saus met kruiden, pittig).

Vis met knoflook en de hardste tandjes -in vele rijen- ooit

Mojarra-vis met knoflook en de hardste tandjes -in vele rijen- ooit

Papaya met Amarant, gedroogde bessen en pecannoten. Heerlijk getoast broodje met avocado, vega-kip en kiemen. Dit is mijn ontbijt

Papaya met amarant, gedroogde bessen en pecannoten. Heerlijk getoast broodje met avocado, vega-kip en kiemen. Dit is mijn ontbijt!

Met groot genoegen meld ik dat onze jonge pianist, Emmanuel, fantastisch speelt en dit met ongekend veel muzikaliteit en daarnaast heeft hij ook nog de kennis van een professor in de muziekhistorie, dus dat komt helemaal goed! Vandaag hadden wij onze tweede repetitie, deze keer in het Conservatorio Nacional de Musica in Ciudad de México, waar wij dankzij de enorme bureaucratie en daardoor dus een bezoek aan drie verschillende kantoortjes in het gebouw, na een half uur eindelijk naar een zaaltje konden om te repeteren maar nee dat was nog niet alles; we moesten ook nog onze rijbewijzen inleveren en met een security-pas rondlopen. Dit in de rijkste en veiligste buurt van Mexico-City!

Marijke (fluitist) en Emmanuel (pianist) in de tuin van het Concervatorio Nacional

Stiekem toch een foto gemaakt van de hal, dit mocht niet zonder certificaat

Stiekem toch een foto gemaakt van de hal, dit mag niet zonder permit

Onze repetitie ruimte

Conservatorium tuin, oase van rust in de enorme drukte rondom de school

Als laatste heb ik gisteravond nog een schorpioen-aanval overleefd. Het beestje is levend en wel overboord gezet, geen zorgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me redelijk te pletter schrok van het kleine beestje en dat Marijke en Carlos midden in de nacht naar mij toe zijn gekomen om haar/hem buiten de deur te zetten. De volgende keer durf ik dat zelf want een prik van dit beestje is niet gevaarlijk, een bijensteek min of meer. Zodra je een half uur buiten Milpa Alta naar het tropische en lager gelegen land rijdt, moet je wel heel erg opletten vanwege de vele zeer giftige dieren. Maar hier is alles veilig.

Toe ik in paniek naar Marijke belde had de schorpioen zich verstopt en kon ik hem niet meer vinden, ik vond hem uiteindelijk onder mijn vioolkist

Toen ik in paniek naar Marijke belde had de schorpioen zich verstopt en kon ik hem niet meer vinden, ik vond hem uiteindelijk onder mijn vioolkist

Komende zaterdag ons eerste concert en morgen onze eerste salsa-lessen van een topdanseres van de beste dansschool uit Mexico-stad.

Wel met nephorens maar het is een echte stier

1. anna Reply

Hoi jasmijn,
    Dat zijn flink wat avonturen in een paar dagen tijd en zijn die horens echt nep?
    Ik ben jaloers op het voedergedrag van jouw ontvangstcomité en jouw eigen keuzes in deze aiaiaiaiaiii….. zit ik hier met mijn zelfgebakken broodje.
    Blijf vooral genieten!!!!!